Waarschuwing


Hieronder treft u een wat langere tekst aan dan gebruikelijk is op een website, maar hij verschaft u uitgebreide informatie over de kunstenaar Henk Mak.

Henk Mak werd in 1947 in Meppel geboren. Hij begon op 25 jarige leeftijd als professioneel kunstenaar te werken. Daarvoor enkele jaren werkzaam als ontwerper in een binnenhuisstudio. Zijn werk bevindt zich in priveé- en overheids collecties.

MAKING ART

Voorstudie, een goede tekening, is de basis van al mijn doeken en gaat aan het schilderen vooraf. Omdat zijde niet veel pigmenten op kan nemen en er niet donker over licht geschilderd kan worden, is het maken van voorstudies belangrijk. Met pen, potlood, krijt en papier zijn ideeën en gevoel veel sneller en gemakkelijker te noteren/veranderen dan op zijde mogelijk is. Bovendien zijn zijde en kleur nog minder dan bij een schets rationeel te beheersen. Het ware schilderen is een dans waarin ik de leiding overgeef aan mijn grote bestuurder. Het eindresultaat is voor mij net zo verrassend als voor de kijker. Dit moet zelfs zo zijn voordat het penceel neergelegd wordt en ik aan een volgend doek kan werken. Schilderen is voor mij de ultieme techniek waar de intuitie stuur vanaf het idee/tekening via de kleuren naar het eind resultaat. die hier op de website te zien zijn.


Elk schilderij is een nieuwe combinatie van technieken, beeld, kleur en gevoel en -het moet nog maar eens gezegd worden- het meest tastbare van mijn zoeken naar evenwicht.

ZIJDE

De licht absorberende werking van zijde geeft een extra diepte aan het schilderij. Ik maak gebruik van de natuurlijke glans en expressie van zijde. Het grote verschil met andere schildertechnieken is dat de verf/dye uit microscopisch kleine pigmenten bestaat en binnen in de holle vezels van de zijde dringt. Als het hele schildersproces is afgerond wordt de verf/dye gefixeerd d.m.v stoom waarna het doek water- en keurecht is…

KLEUR

Kleur is een belangrijke reden dat ik met zijde werk. Niet de thema's, maar de prachtige kleuren en sterke emoties die via zijde tot uitdrukking zijn te brengen zijn mijn inspiratiebron. En de reden dat ik nu nog, na meer dan 35 jaar, iedere dag met plezier mijn atelier binnen stap. dat is wat mij betreft de enigste plaats in de wereld waar loslaten en vrijheid de basis instrumenten waar ik me het best bij voel.

MOTIVATIE

Bij dit onderwerp heb je het gelijk over de kern van het leven als kunstenaar. Waarom kies je voor het kunstenaarsbestaan met al zijn onzekerheden vragen mensen mij vaak. Waarom niet gewoon werken voor een baas of een handeltje in noodzakelijke zaken. Het antwoord is simpel, ik heb het meeste contact met het leven en mijn dromen als ik kan tekenen en schilderen. Met mijn handen kan werken. Ik ben opgeleid voor het vak van binnenhuisarchitekt en heb daar ook een aantal jaar heel prettig in gewerkt. Maar uiteindelijk is het toch schilderen wat mij het meest voldoening geeft.

THEMA'S

Vervolgens komt de vraag hoe ik aan de onderwerpen kom. Hoe die keus precies tot stand komt weet ik niet, het intuïtive is onmogelijk te rationaliseren. Vooral de rijkdom van vormen en kleuren in de natuur zijn het die mij inspireren. Ik zie daar een perfectie en harmonie waar de culturen die wij mensen creeeren veelal bleek tegen afsteken. Ik ben het liefst buiten in de natuur en het is ook daar waar ik mijn thema's vindt en mijn voorstudies maak.

MY LIFE

Go forth, under the open sky,and list to Nature's teachings.

W.C Bryant

 

Het reizen heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben.
Ik heb een reis tik zou je kunnen zeggen ben van kinds af aan heel nieuwsgierig naar mijn omgeving geweest. In mijn prille jeugd begon het al, ik werd op vijfjarige leeftijd alléén in de trein van Rotterdam naar een dorp 150 km. verderop gezet en vanaf dat moment geloof ik dat ik reizen als heel prettig heb ervaren.

 

Diepe indruk maakten de kapot geschoten huizen in het na-oorlogse Duitsland op mij, die ik later als kind vanuit de achterbak van de V.W Kever van mijn ouders gadesloeg. Wij reden door de gruwelijke illustratie van mijn ouders recente verleden. De vijftiger jaren zijn voor veel van mijn generatie-genoten getekent door de puinhopen van de tweede wereldoorlog.

Onvergetelijke reizen, op zoek naar groene weiden die we allemaal zoeken. Zoals de reis die ik als hippie in 1969 maakte dwars door de binnenlanden van Iran, Pakistan, en Afghanistan in een aftandse zwarte Chevrolette. De tijd waarin moslims en kristenen nog vreedzaam naast elkaar leefden en de hashish goedkoop was.

 

Reizen is heel belangrijk voor mijn ontwikkeling geweest. Niets verrassenders dan leven tussen mensen wiens cultuur je niet of nauwelijks kent. Australië, Indonesië, Mexico, Spanje, U.S, India, Costa Rica of Thailand, landen waar ik mezelf kon zijn omdat ik de cultuur niet ken en dat ook niet van me verwacht wordt. Reizen geeft goed inzicht hoe mensen leven en denken en stelt veel hogere eisen aan het bewustzijn dan thuis zitten.

 

In 1994 koopt mijn vrouw een lap grond aan de zuid kust van Java waar we ons eerste huis gaan bouwen. Vijf kilometer ten noorden van Pangandaran kijken we uit over ons eigen stille tropenbaai.

Reizen is voor mij allang niet meer het opdoen van nieuwe culturele ervaringen, of lekker relaxen in warme landen. Reizen is zo nodig om de winterdepressies die vaak letterlijk over Nederland razen, vóór te zijn. Een stalende zon en een warm klimaat zijn een essentieel onderdeel van mijn leven geworden. Ik ben geínspireerder als ik buiten kan werken.

Mijn werk laat zich gemakkelijk vervoeren waardoor het relatief eenvoudig is om ergens onder een warme tropenzon, een tijdelijk atelier op te zetten. Reizen is mijn levenslange begeleider naar de rustpunten waar ik me goed kan voelen.

MAK BATIK

Tijdens mijn eerste grote reis naar Sydney in Australië (1970), besloot ik om niet meer verder te willen werken als binnenhuisarchitect. Twee jaar later raakte ik in Indonesië geínspireerd door de toen nog veel gedragen kleurrijke sarongs en besloot de gebruikte technieken daarvoor te leren. Batik is een keerpunt in mijn leven geweest. Vanaf dat moment keerde ik bijna ieder jaar voor enkele maanden terug naar Djokjakarta. Ik verdiepte mij daar steeds weer in de verschillende batiktechnieken. Batik is in wezen een grafische techniek die eigenlijk niet veel met schilderen te maken heeft. Ik werkte deze eerste tien jaar uitsluitend met katoen, was en verfbaden Later ben ik ook gaan zeefdrukken en lithograferen. In dezelfde tijd was ik ook nog full-time vader wat misschien nog veelzeggender is maar daar ga ik nu even niet over verder. Later wellicht.


Ten slotte heb ik in 1986 en 1988 de batikperiode afgesloten met het 'Parang-'en het 'Semenproject'. Ik maakte werken die mijn vrije (Europese) vormen van expressie tegenover de traditionele Javaanse vormen plaatsten. Het was het definitieve afscheid van de ambachtsman. Daarna ben ik overgestapt op het schilderen op zijde.

MAK NOW

Kunstmarkt Het Spui
Op het ogenblik (nov. 010) ben ik in Thailand nieuw werk aan het maken………..

Meer info over de markt op www.artplein-spui.nl